Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta

Autor:
Drukuj artykuł

4 udka z kurczaka
20 dag ryżu białego marki Britta
3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
duża cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka
1 ? szklanki rosołu drobiowego z kostki
kilka nitek szafranu
nieduży liść laurowy
sól, pieprz
zielony groszek konserwowy do dekoracji

Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.