Siekane burgery wołowe na wakacyjnego grilla
Kolejny wakacyjny weekend przed nami. Czeka nas grillowy wieczór, podczas którego będziemy celebrować wspólne chwile z rodziną i przyjaciółmi. Tym razem, zamiast klasycznych potraw z rusztu proponujemy domowe burgery z soczystą siekaną wołowiną, ogórkami i chrzanem. Ta forma letniego dania nada wyjątkowy charakter grillowemu menu i z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Składniki (4 porcje) ? chrzan Krakus - 4 łyżki ? ogórki korniszony z czosnkiem Krakus - 8 szt. ? wołowina (np. antrykot) - 440 g ? bułka - 4 szt. ? sałata karbowana - 4 liście ? oliwa z oliwek - 3 łyżki ? szczypta soli i pieprzu Przygotowanie 1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić. 2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować. 3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury. 4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa. |