Dlaczego warto żyć "na surowo"?
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej - to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia. Skąd czerpać wiedzę na temat "surowego" życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki z warzyw i owoców na surowo?
Najzdrowszy sposób odżywiania. Komórka ludzkiego ciała jest w stanie przyswoić tylko to, co naturalne. Dlatego witarianie żyją w zgodzie i harmonii z naturą. Szanują świat zwierząt i nie jedzą mięsa. W ich diecie znajdziemy jedynie surowe pokarmy pochodzenia roślinnego: - owoce i warzywa - pestki i nasiona - oleje tłoczone na zimno. Surowa dieta jest najzdrowszym sposobem odżywiania, gdyż zachowuje największą ilość: - minerałów i witamin, które zawierają antyoksydanty - białek - enzymów. Skutki obróbki termicznej pokarmu. Dlaczego należy wykluczyć spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie)? Niestety czynności te: - niszczą składniki odżywcze i enzymy - powodują powstawanie groźnych związków i wolnych rodników - sprawiają, że aminokwasy łączą się z odpornymi na enzymy wiązaniami, które uniemożliwiają ich całkowite rozbicie (takie białko jest dla ciała bezużyteczne, a czasem nawet toksyczne) - podnoszą indeks glikemiczny produktów. Żywność przetworzona, konserwanty, tabletki. Należy zrezygnować także z: - żywności przetworzonej (mrożonej, suszonej, pasteryzowanej, homogenizowanej, wędzonej czy peklowanej) - pokarmów zawierających konserwanty i chemiczne polepszacze. Dodatkowo nie powinniśmy stosować żadnych syntetycznych składników w postaci tabletek czy suplementów, gdyż: - wszystko co istotne dla organizmu możemy dostarczyć wyłącznie z surowych warzyw i owoców - zwyczajnie się one nie wchłaniają i zostają wydalane. Odmładzanie na surowo. Osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie, mogą sięgnąć po książki autorstwa Agnieszki Juncewicz i Mariusza Budrowskiego, którzy w związku z niewłaściwą dietą zaczęli mocno podupadać na zdrowiu. Poprzez sokoterapię, a następnie odstawienie pokarmów mięsnych - po kilku latach poszukiwań doszli w końcu do witarianizmu, który okazał się najlepszym sposobem na odzyskanie zdrowia i energii. Przeczytali ponad 500 książek, zainwestowali tysiące godzin w wykłady, audiobooki, filmy dokumentalne i naukowe, a także odbyli kilkanaście kursów na całym świecie. W ramach projektu Odmładzanie na surowo dzielą się wiedzą z innymi. "Surowe Zdrowie". "Surowe Zdrowie" nazwać można elementarzem zdrowia, który oparty jest na doświadczeniach Agnieszki i Mariusza. Opisali w nim podstawowe czynności, jakie należy wykonywać, aby odzyskać zdrowie i pozostać zdrowym. Przede wszystkim jak najszybciej przestańmy robić to, co powoduje negatywne objawy. Dzięki książce nauczymy się jak możemy pomóc, a przede wszystkim nie przeszkadzać swojemu ciału, wykonywać jedną z podstawowych funkcji, jaką jest samouzdrawianie i powrót do homeostazy. Czym różni się od innych? W książce tej nie znajdziemy zbioru badań, porad lekarskich ani opisu poszczególnych chorób w ujęciu akademickim, gdyż nasze ciało odpowiednio odżywione, oczyszczone i wzmocnione uleczy się samo, więc nazywanie chorób jest zbędne. W przeciwieństwie do innych publikacji - nie napisano jej trudnym, naukowym językiem, ale przystępnym dla wszystkich. Książka kulinarna. Z kolei w książce kulinarnej "Na surowo" znajdziemy 100 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki na surowo - na każdy dzień i każdą uroczystość. Autorzy od kilku lat zajadają się pokarmami roślinnymi - albo w ich naturalnej formie albo w postaci przepysznych potraw. Ich celem było przygotowanie przepisów na dania, które wyglądem i smakiem przypominają kuchnię polską - czyli to co znamy, ale w zdrowej, nieprzetworzonej termicznie wersji. Dzięki przepisom obiad będzie smakował tak jak lubimy, a nasze ciało pozostanie zdrowe. Przestańmy niszczyć nasze pokarmy w temperaturze, w której nie są w stanie przetrwać - wówczas będą mogły one stać się naszym lekarstwem. |