Dlaczego warto karmić piersią...

Autor: mgr położnictwa Beata Górska
Drukuj artykuł



Pokarm, który możecie Panie zaoferować swoim dzieciom jest najwłaściwszy dla ich rozwoju psychicznego i fizycznego.

Pierwszy pokarm jaki otrzymuje noworodek po urodzeniu to siara. Jej zalety to:
- zawiera przeciwciała zabezpieczające dziecko przed chorobami
- jest bardzo kaloryczna
- ma wysoką wartość odżywczą
- jest lekkostrawna dla dziecka

Należy zaznaczyć, że siara posiada dużo soli mineralnych, które przyśpieszają perystaltykę jelit a co za tym idzie ułatwiają wydalenie pierwszej smółki. Jest to bardzo ważne, gdyż w smółce znajduje się dużo (175mg) sprzężonej bilirubiny, która mogłaby nasilić żółtaczkę fizjologiczną.

Po 4-5 dniach wydziela się mleko przejściowe zaś po 4 tygodniach mleko właściwe.

Karmienie piersią zabezpiecza dziecko przed krzywicą dzięki zawartości w nim jonów wapnia oraz anemią dzięki obecności żelaza.

Warto wspomnieć, że dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na alergię czy też próchnicę zębów oraz zespół nagłej śmierci łóżeczkowej.

Karmienie piersią ponadto sprzyja rozwojowi mięśni okołopoliczkowych Twojego Maleństwa oraz zapobiega przodozgryzowi w odróżnieniu od stosowania smoczków.

Także w wieku dorosłym zabezpiecza przed otyłością, nadciśnieniem tętniczym a nawet zmniejsza ryzyko nowotworów.

Trzeba zauważyć również korzyści, jakie wywiera karmienie piersią na matkę:

- przede wszystkim jest to podstawa stwarzania więzi emocjonalnej z dzieckiem
- powoduje wydzielanie oksytocyny, która przyspiesza obkurczanie się mięśnia macicy
- zapewnia laktacyjne odsunięcie jajeczkowania ale trzeba pamiętać, że niepłodność w tym czasie jest względna
- karmienie piersią zmniejsza również ryzyko występowania raka piersi, szyjki macicy oraz jajnika.