Elementarz zdrowego odżywiania dla pierwszaka

Autor: Koniecznie przeczytaj
Drukuj artykuł



Już niebawem w szkołach rozlegnie się dzwonek wzywający na lekcje i wyznaczający na 10 miesięcy plan dnia dla milionów dzieci. Jak co roku, pojawi się wśród nich kilkadziesiąt tysięcy pierwszoklasistów, którym szkolny debiut zmieni cały świat. O tym, jak rodzice powinni zadbać o dietę swoich dzieci, aby pociecha miała energię i zapał do zostania szkolnym prymusem, mówi Karolina Stępniak, Specjalista ds. Żywienia firmy Nestlé S.A.

Wraz z pierwszym września wszystkich siedmiolatków czekają ogromne zmiany. Różnić się będą nie tylko ich dotychczasowe otoczenie, koledzy, zajęcia, ale przede wszystkim tryb życia. Przybędzie również nowych obowiązków. - W rezultacie świeżo upieczeni uczniowie mają mniej okazji, aby spożyć zdrowy i pełnowartościowy posiłek - mówi Karolina Stępniak, Specjalista ds. Żywienia firmy Nestlé S.A. - Maluchom z pomocą mogą przyjść jednak odpowiedzialni rodzice. Dbając o dietę dziecka rodzice mogą podnieść komfort jego nauki i zwiększyć zapał do pracy - dodaje. Konieczne jest jednak trzymanie się pięciu prostych zasad, czyli "zasad na piątkę".

1. Regularne posiłki to klucz do sukcesu

By zadbać o dietę dziecka musimy przede wszystkim pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia. - Regularne i częste posiłki to przepis na sukces. W codziennej diecie dziecka powinno ich być 5 - a przerwy pomiędzy nimi nie krótsze niż 3 godziny i nie dłuższe niż 5. Dzięki temu, organizm jest w stanie w większym stopniu wykorzystać energię i składniki pokarmowe ze spożywanych posiłków - mówi Karolina Stępniak.

2. Najważniejsze jest śniadanie

Najważniejsze jest, aby przed pójściem dziecka do szkoły, przygotować mu pełnowartościowe śniadanie. - Dla ucznia jest to jeden z najważniejszych posiłków, ponieważ daje mu energię na dobry początek dnia - mówi Karolina Stępniak.

- Na śniadanie możemy przygotować kanapki zrobione z pełnoziarnistego pieczywa, sera, wędliny oraz warzyw (pomidor, ogórek, papryka). Dobrym pomysłem są też płatki zbożowe na mleku. Pamiętajmy, że dla dziecka niezwykle ważna jest odpowiednia ilość wapnia w diecie - jego najlepszym źródłem jest nabiał (np. kefiry, jogurty czy twarożki) - doradza Karolina Stępniak. Do picia możemy podać mleko lub herbatę czy kawę zbożową. Niewskazane są natomiast napoje gazowane. Na zakończenie serwujemy owoce, ponieważ są one dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

3. Warto jeść na przerwach

Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasza pociecha zje zdrowe drugie śniadanie - sami je przygotujmy. - Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia codziennie trzeba spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Pomyślmy więc o spakowaniu do plecaka jabłka, czy banana - dodaje Karolina Stępniak.

Prawie w każdej szkole jest sklepik lub barek, ale niestety nie zawsze dziecko kupuje w nich zdrowe przekąski. - Zamiast dania pieniędzy na zakup drugiego śniadania przygotujmy je - w śniadaniówce może się znaleźć kanapka, owoc, jogurt. Dobrym rozwiązaniem jest również włożenie czegoś słodkiego - np. wafelka NESQUIK z wapniem, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest źródłem cennego wapnia. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że dziecko zje smaczne i wartościowe drugie śniadanie w szkole - radzi Karolina Stępniak.

4. Stołówka szkolna naszym sprzymierzeńcem

Jeżeli rodzice wracają późno i dziecko nie ma możliwości zjedzenia obiadu w domu warto skorzystać ze szkolnej stołówki. Prawidłowo skomponowany obiad, pokrywa aż 1/3 całodziennego zapotrzebowania na energię, dlatego tak istotne jest, by był właściwie zbilansowany pod kątem wartości odżywczej. - Najlepiej, by składał się z zupy oraz drugiego dania. Przed decyzją o wykupieniu posiłków warto sprawdzić jakość posiłków serwowanych przez stołówkę w danej szkole - radzi Karolina Stępniak.

5. Im szybciej, tym lepiej

Szkoła to już ostatni dzwonek. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych powinniśmy zacząć już od najmłodszych lat. - Jeśli uda nam się wpoić dziecku zasady zdrowej diety, będzie z nich korzystać także w dorosłym życiu. Co więcej - przeniesie dobre nawyki żywieniowe na własną rodzinę - przekonuje Karolina Stępniak. - Stosując zasady prawidłowego żywienia dbamy o zdrowy rozwój naszego dziecka. Rozsądna dieta owocuje w przyszłości - zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby związane z nieprawidłowym żywieniem (m.in. nadwagę, nadciśnienie, cukrzyce czy choroby układu krążenia). Pamiętajmy, dziecko, które się prawidłowo odżywia, ma więcej energii do nauki i zabawy, lepszy nastrój, a jego mózg pracuje sprawniej. Warto więc, by rodzice także odrobili swoje "dietetyczne lekcje", i codziennie dbali o dietę swoich pociech - podsumowuje Karolina Stępniak, Specjalista ds. Żywienia firmy Nestlé S.A.


Źródło: www.nestle.pl