Nowość!!! Sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek marki King Oscar - krolewski przysmak na polskich stolach

Autor: Koniecznie przeczytaj
Drukuj artykuł


Dobrej jakości sardynki, oprócz bogactwa składników odżywczych, kryją w sobie tajemnicę, odnoszącą się do sposobu ich połowu, wytwarzania oraz podania. Sekretem tym, z miłośnikami ryb w naszym kraju, zapragnęła podzielić się firma King Oscar. Producent żywności pochodzącej z morza wprowadził bowiem na polski rynek Sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek, które ze względu na niepowtarzalny smak i właściwości prozdrowotne zyskały uznanie wśród konsumentów na całym świecie.

Królewska jakość - Otwórz się na ciekawe smaki

Oprócz klasycznych Sardynek z bryslinga w oliwie z oliwek (106g) firma King Oscar proponuje wypróbowanie pozostałych wyrobów z linii sardynek z bryslinga. Sardynki z bryslinga w sosie pomidorowym (106g), sardynki w stylu śródziemnomorskim (106g) oraz sardynki z bryslinga po japońsku z wasabi (45 g) to prawdziwa uczta dla smakoszy.

"Życie jest jak puszka sardynek - wszyscy szukają klucza" tak zwykł mawiać Alan Bennett brytyjski aktor i pisarz. Słowa te zmieniają swoje znaczenie w przypadku Sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar, których opakowanie wyposażone zostało w wygodny w użyciu kluczyk ułatwiający otwieranie.

Historia sardynek marki King Oscar sięga 1902 roku. Panujący wówczas w Norwegii i Szwecji, król Oscar II udzielił specjalnego pozwolenia na umieszczenie swojego wizerunku na unikatowych norweskich sardynkach. Ponad 100 letnia tradycja, związana ze sposobem wytwarzania, wpłynęła na jakość produktu, stanowiącego w tej chwili bestseller w ofercie eksportowej firmy. Wyjątkowość przysmaku marki King Oscar polega na wyborze gatunku ryb do produkcji sardynek, a mianowicie bryslingów, które słyną z niewielkich rozmiarów i delikatnego mięsa. Nie bez znaczenia jest również połów, który odbywa się metodą przyjazną dla środowiska. Bryslingi wydobywane są w stanie dzikim, w czystych norweskich fiordach i Morzu Północnym, po uzyskaniu pełnej długości od 9 do 13, 5 cm. Następnie sardynki wędzone są w dymie z drewna dla uzyskania delikatnego smaku, utrwalenia oraz uszlachetnienia mięsa. Taki sposób konserwacji sprawia, iż nadają się one do spożycia prosto z puszki bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Dodatkowo, świadectwo koszerności świadczy o wysokim standardzie i czystości produktu..

Sardynki i oliwa z oliwek - para idealna

Czy wiesz, że?

*Sardynki swoją nazwę zawdzięczają malowniczej wyspie Sardynii, u wybrzeży której występowały niegdyś w dużych ilościach

*Sardynki nie są mimo powszechnego przekonania gatunkiem ryb. Do ich produkcji używa się aż 11 gatunków ryb z rodziny śledziowatych. Wyróżnia je srebrzysty kolor, małe rozmiary oraz brak linii bocznej i łusek na głowie.

*Im mniejsze ryby tym delikatniejsze z nich sardynki. Do produkcji sardynek marki King Oscar używa się niezwykle małych bryslingów (od 9 do 13,5 cm) występujących w kryształowo czystych norweskich fiordach i Morzu Północnym.

*Sardynki odgrywają niezwykle ważną rolę w kulturze portugalskiej. Dzień św. Antoniego - patrona Lizbony jest okazją do podania Sardinas Assadas - grillowanych sardynek o aromatycznym zapachu.

*Oliwa z Oliwek przez Homera nazywana była płynnym złotem. Porównanie do drogocennego kruszca miało podkreślić wagę wartości smakowych oraz zdrowotnych
*Na polskie stoły Oliwa z oliwek trafiła wraz z królową Boną, która pragnęła wprowadzić do polskiej kuchni nowe zwyczaje żywieniowe


Dieta śródziemnomorska wpływa korzystnie na zdrowie, urodę oraz samopoczucie. Jej integralnymi komponentami są ryby oraz oliwki. Firma King Oscar połączyła zatem najlepszej jakości sardynki z bryslinga wraz z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wynikiem takiego zestawienia jest 106 g puszka Sardynek z bryslinga w oliwie z oliwek, której zawartość stanowi źródło cennych składników odżywczych. Na 16 gramów tłuszczu, wchodzącego w skład 100 gramów produktu, 3 gramy stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 3, które pomagają zwalczyć stany zapalne, obniżają ryzyko ataku serca oraz chronią przed cukrzycą. W 100 gramach Sardynek z bryslinga marki King Oscar znajdziemy również 16 gramów kompletnego i łatwo przyswajalnego białka. Co więcej, sardynki zawierają cenne witaminy i mikroelementy, takie jak witamina B 12, witamina D oraz wapń, żelazo, fosfor i potas.

Na szczególną uwagę zasługują właściwości zdrowotne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, czyli tzw. Oliwy Extra Virgin, którą dodano do bryslingów marki King Oscar. Jest ona bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, odpowiedzialny za obniżenie złego cholesterolu LDL poprzez pobudzenie wątroby do produkcji dobrego cholesterolu HDL. Wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, dla których oliwa z oliwek jest nieodłącznym składnikiem diety, obserwuje się niższą skłonność do zapadania na choroby cywilizacyjne. Oliwa z naturalny przeciwutleniacz witaminę E, która zwalcza wolne rodniki oraz wzmacnia system immunologiczny.

"Jak sardynki w puszce" - znane wszystkim przysłowie o pejoratywnym znaczeniu, nabiera pozytywnej wymowy, jeśli mamy na myśli sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek marki King Oscar. Produkt dostępny jest w 106 g opakowaniach, w których znajduje się 16-22 sardynek ułożonych ręcznie w podwójnej warstwie. Ryby z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia podane na kanapce, w sałatce, w makaronie, bądź zjedzone prosto z puszki, odkryją przed nami smak i zapach, których nie sposób zapomnieć.

Sałatka z sardynek z pomarańczami i sałatą

Składniki

1 puszka Sardynek w oliwie z oliwek King Oscar
1 główka sałaty
2 pomarańcze
100g fasolki
1 duże dojrzałe awokado
8 pieczarek
Czerwona cebula
Ogórek

Sos pomarańczowy

75 ml oliwy z oliwek
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku i czosnku
Starta skórka z połowy pomarańczy
Sól

Przygotowanie

Zetrzyj skórkę pomarańczową. Obierz pomarańcze nożem i podziel ukośnie na 6 do 8 cząstek, jak pokazano na obrazku. Zachowaj sok do wykorzystania w sosie. Obierz awokado i podziel na cząstki. Skrop sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu. Wrzuć awokado i pomarańcze oraz inne składniki do wcześniej wymieszanego sosu. Podawaj na talerzach, a na wierzchu ułóż sardynki.


Sardynki z bryslinga marki King Oscar w oliwie z oliwek
Pojemność: 106 g w podwójnej warstwie
Cena brutto: 5.50 zł -5.90 zł
Producent: King Oscar Sp. z o.o


Fot. King Oscar Sp. z o.o

.......................................................................
Firma King Oscar od ponad 100 lat jest uznanym producentem żywności pochodzącej z morza. Misją firmy jest promocja zdrowego stylu życia oraz pomaganie ludziom w łatwym przyrządzaniu posiłków.

www.kingoscar.pl