Włoskie smaki : Świderki z tuńczykiem Rio Mare

Autor: Wokół mnie
Drukuj artykuł

Przedstawiamy przepis na oryginalne, włoskie danie - Świderki z tuńczykiem Rio Mare, pomidorami, serem mozzarella i bazylią.

Składniki dla 4 osób:

Przygotuj: 350 g makaronu fusilli (świderki) - 160 g Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek - 200 g sera mozzarella - 3 dojrzałe pomidory - kilka listków bazylii - 1 kromka chleba - oliwa z oliwek extra vergine - 1 ząbek czosnku - sól

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W tym samym czasie podziel chleb na większe kawałki i podsmaż je na patelni z oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku (w ten sposób nabiorą one charakterystycznego smaku i chrupkości).

Pokrój pomidora w plastry, polej odrobiną oliwy z oliwek i przypraw solą. Dodaj pokrojony ser mozzarella oraz tuńczyka.

Odcedzić makaron i dodaj przygotowany sos. Na koniec posyp chrupkim chlebem i listkami bazylii.

Porada: doskonale smakuje również z czarnymi drylowanymi oliwkami. Smacznego !

www.indexfood.pl