Wigilia ze smakiem - bakalie marki BackMit na świątecznym stole

Autor:
Drukuj artykuł

Domowe wypieki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych deserów. Niestety w ostatnich latach coraz rzadziej goszczą one na polskich stołach. Dzieje się tak zazwyczaj z powodu dosyć długiego - w subiektywnej ocenie - czasu przygotowania. Jednak tak wcale nie musi być - tarte bakalie marki BackMit znacząco skracają czas przygotowania ciast i innych deserów, a ich najwyższa jakość sprawia, że domowe wypieki są zdrowsze i bezpieczniejsze niż te gotowe kupione w supermarkecie.

Z dnia na dzień wielkimi krokami zbliża się czas najbardziej lubianych przez Polaków Świat Bożego Narodzenia. To właśnie w tym okresie najchętniej spotykamy się z bliskimi, składamy sobie życzenia, a czas spędzony w kuchni traktujemy raczej jako przyjemność, a nie obowiązek. Wspólne pichcenie sprzyja rozmowom, wymianie doświadczeń, buduje ciepłą rodzinną atmosferę. Jednak mimo wszystko i tak najprzyjemniej rozkoszować się obecnością najbliższych podczas rozmów przy stole - a nie w kuchni. Z tego względu warto znaleźć sposób na szybsze niż zwykle przygotowanie potraw.
W przypadku ciast i deserów niezastąpione będą tarte bakalie i mak mielony marki BackMit - w końcu najwięcej czasu w kuchni zajmuje obieranie i krojenie migdałów, orzechów czy mielenie maku.

Bakaliowe Święta

Wigilijna tradycja dotycząca potraw mówi przede wszystkim jedno - powinno być ich dwanaście. Jednak poza tym nie ma jednego, jasno narzuconego świątecznego menu - w różnych regionach Polski można się spotkać z rozmaitymi potrawami, także
w przypadku deserów. W niektórych domach popularne są makówki, w innych robi się moczkę,
a w kolejnych spotkać można kutię. Wśród ciast królują makowce, strucle makowe, różne wariacje na temat piernika, małe pierniczki w rozmaitych kształtach, keksy z bakaliami, świąteczne serniki. Wybór najczęściej uzależniony jest od preferencji domowników, ale jest podyktowany również w dużej mierze tradycją - zarówno regionalną, jak i rodzinną. Jednak mimo szerokiego wachlarza możliwości, na większości polskich stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, zazwyczaj pojawiają się potrawy przygotowane na bazie maku. Bez względu na to, czy będzie to makowiec, kutia czy makówki - ważne jest, aby główny składnik był odpowiednio przygotowany. Na szczęście nie trzeba spędzać długich godzin przy tarciu maku - wystarczy sięgnąć po gotową propozycję - Mak mielony marki BackMit. Wybierając takie rozwiązanie mamy pewność, że korzystamy z surowca najwyższej jakości, a do tego oszczędzamy sporo czasu i energii. Ponadto we wszystkich niemal deserowych wariacjach świątecznych istotną rolę odgrywają bakalie - migdały, orzechy włoskie czy laskowe, rodzynki, suszone owoce. Bez nich smak deserów nie byłby taki sam. Wielu osobom sen z oczu spędza wizja obierania, a następnie drobnego krojenia lub mielenia orzechów i migdałów. Żeby potrawy miały odpowiednią konsystencję zgodną z tradycją, należy poświęcić sporo czasu na odpowiednie przygotowanie właśnie tych składników. Łatwiejszym, a przy tym mniej czasochłonnym rozwiązaniem, jest wykorzystanie gotowych propozycji marki BackMit - Tarte Orzechy włoskie, Tarte Orzechy laskowe i Tarte Migdały dobrze sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciast i innych deserów, ale również jako akcent dekoracyjny, nadając przy tym całości wyjątkowy smak.

Zdrowo i smacznie

Bakalie należą do niezwykle smacznych i wdzięcznych w wykorzystaniu składników. Potrafią nadać potrawom niezwykłych walorów smakowych, a z drugiej strony w całości mogą służyć jako zdrowa przekąska. Co ważne - są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię - o niebo lepiej sięgnąć po pyszne migdały zamiast tuczących chipsów. Jednak przede wszystkim bakalie stanowią źródło wielu witamin i minerałów.
W orzechach laskowych znaleźć można m.in. fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy C, E, B, D, PP. Zalecane są szczególnie podczas wysiłku umysłowego - stymulują bowiem pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Dobrze wpływają również na wygląd cery, paznokci i włosów. Orzechy włoskie natomiast bogate są w wapń i potas, a do tego są doskonałym źródłem witamin B1, B2, C oraz PP. Migdały, podobnie jak orzechy, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, dobrze działają na pamięć i koncentrację. Dostarczają naszemu organizmowi witaminy PP, E oraz witamin z grupy B. Są także źródłem białka i kwasów nienasyconych, dlatego polecane są osobom dbającym o linię
i prowadzącym aktywny tryb życia.

Wigilijne desery są niezwykle smaczne, a dzięki dużej zawartości bakalii - również zdrowe. Jednak przygotowanie głównych ich składników, czyli właśnie bakalii, zazwyczaj zajmuje gospodyni sporo czasu. Z Tartymi Orzechmi laskowymi, Tartymi Orzechami włoskimi, Tartymi Migdałami oraz Makiem mielonym marki BackMit czas ten ulega znacznemu skróceniu, dzięki czemu możemy skupić się na celebrowaniu świątecznych chwil w rodzinnym gronie.

Mak mielony marki BackMit
Masa netto: 200 g,
Cena brutto 200 g: 5,99
Cena brutto 1kg: 22,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Tarte Orzechy włoskie marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 11,99
Producent: VOG Sp. z o.o.


Tarte Orzechy laskowe marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Tarte Migdały marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Sp. z o.o.



Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl