Warszawskie smaki jesieni

Autor:
Drukuj artykuł

Po lecie, nierzadko pełnym kulinarnej rozpusty, przychodzi czas na nieco inny jadłospis. Bazarki wypełniają się sezonowymi warzywami i owocami. Na stoły wędrują dania z owocami leśnymi, a sosy wzbogaca się dorodnymi grzybami. To czas, gdy można rozkoszować się świeżym szpinakiem i domowymi przetworami. Doświadczeni kucharze zewsząd czerpią inspirację, a korzystając z korzennych przypraw i cytrusowych aromatów, potrafią bezbłędnie uchwycić jesienny smak. Nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron, nie odmawiaj sobie spróbowania ulotnego smaku październikowych darów.

Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, które powinny znaleźć się w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta. Dziś jest znaczącym akcentem staropolskiej kuchni Mazowsza. Standardowo podawana jest w słodkich sosach owocowych. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w rekomendowanej restauracji.

O niezwykłej jakości pieczonej kaczki zapewnia szef kuchni Smaki Warszawy - Marcin Wojtczak. Przez ponad osiem lat działalności, restauracja serwuje dania oparte na doskonałych składnikach i recepturze. Zapach unoszący się z kuchni stale przyciąga lokalnych smakoszy. Pieczona kaczka serwowana jest tu na autorskim sosie z karmelizowanych nektarynek. Owoce te idealnie komponują się z pieczonym drobiem i wyciągają z niego charakterystyczną słodycz. "By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika. Dobrze upieczona kaczka z nektarynkami powinna przejść ich aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu" - doradza szef kuchni.