W oprawie aromatycznych borowików

Autor:
Drukuj artykuł

Zupa grzybowa to jeden z przysmaków naszej kuchni. Najlepsza jest ta na bazie borowików, zwanych także prawdziwkami. Jej smak i zapach urzeknie nie tylko amatorów polskich tradycyjnych dań. Dla wszystkich smakoszy firma SyS przygotowała aromatyczną nowość - zupę borowikową z dodatkiem łazanek z serii Dania Babci Zosi.

Szlachetny smak borowika
Borowik to prawdziwy rarytas wśród grzybów. Nie bez powodu nazywa się go "królem polskich lasów". Idealnie nadaje się do suszenia i marynowania. Jego aromat i smak doceniają nie tylko nasi rodacy. Jest podstawą włoskiego risotto grzybowego czy tagiatelle con funghi, czyli makaronu z sosem na bazie śmietany. Prawdziwki uzupełniają często gnocchi podawane z wątróbką lub kawałkami kurczaka. Goszczą także na włoskich stołach jako dodatek serwowany sauté z odrobiną masła. W wersji austriackiej znane są w zupie, zwanej również wiedeńskim wywarem, a w Prowansji natknąć możemy się na carpaccio borowikowe. My najbardziej lubimy zupy i sosy grzybowe na bazie prawdziwków. Dodajemy je także do bigosu, uszek, pierogów, a nawet do rosołu. Marynowane, świetnie sprawdzają się jako wyrazisty dodatek do mięs. Nic dziwnego, że każdy amator grzybobrania liczy na to, że właśnie z taką zdobyczą wróci z wyprawy do lasu.

Czas na grzybową Babci Zosi!
Jeśli jednak w tym roku nie planujesz wybrać się do lasu, zapas smacznych suszonych grzybów już się skończył albo zwyczajnie nie masz czasu na pracochłonne gotowanie, możesz sięgnąć po nowość - zupę borowikową z łazankami z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. To podwójny ukłon w stronę naszych tradycji kulinarnych. Na jej smak składa się bowiem woń najlepszych suszonych borowików i pysznych, delikatnych łazanek. Razem tworzą apetyczne i sycące połączenie, idealne na chłodne dni. Smak zupy można podkreślić dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Naturalna, łatwa w przygotowaniu zupa bez żadnych sztucznych dodatków, to zdrowa i pyszna propozycja dla całej rodziny.