Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym - przepis

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki dla 4 osób:
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki białego octu winnego Ponti
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
300 g makaronu spaghetti de Cecco
200 g kiełbasy śląskiej
2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem Valfrutta
suszona bazylia
1 biała cebula
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron De Cecco gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie kleił. W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny Ponti. Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę. Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska