Jadalne prezenty świąteczne

Autor:
Drukuj artykuł

Boże Narodzenie to czas prezentów. Wręczamy je najbliższym i przyjaciołom, co roku próbując sprawić im radość. Chcesz, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne niespodzianki. Zdradzamy kilka sprawdzonych pomysłów.

"Mówiąc o prezentach, często zapomina się o tym, że najważniejsza jest pamięć i okazany gest, a nie cena upominku. Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie." - mówi Jarosław Walczyk, executive chef w Strefa Restauracja&Bar - "Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek, albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy."

Na słodko
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć - coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.

Składniki:
*250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
*250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
*Opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chili

Sposób przyrządzenia:
1. Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj.
2. Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy.
3. Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce.
4. Wierzch posyp odłożonymi bakaliami
5. Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie już twarda połamać na kawałki.

Na słono
Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i... oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha - z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki. Warto jednak puścić wodze fantazji - do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.

Sól matcha
Składniki:
*150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
*70g japońskiej zielonej herbaty matcha w proszku

Sposób przyrządzenia:
1. Wymieszaj składniki i umieść w słoiczku.

Sól prowansalska
Składniki:
*150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
*70 g świeżych ziół - rozmaryn, bazylia, szałwia, oregano, tymianek, lawenda

Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie świeże zioła wymyj i wysusz.
2. Zmieszaj je w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie - pozostaw większe kawałki ziół.
3. Sól z ziołami wysyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na ok. 5-10 min.
4. Tak przygotowaną przesyp do słoiczka.

Sól tajska
Składniki:
*150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
*35 g mielonego imbiru
*35 g mielonej kolendry
*Suszona skórka z 1/2 limonki

Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie zioła zmieszaj w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie - pozostaw większe kawałki ziół.


Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować. Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.

Smaczne i piękne
Aby nasz prezent był jeszcze bardziej wyjątkowy, warto zatroszczyć się o jego odpowiednie zapakowanie. Jedzenie najlepiej zamknąć w szczelnych i przezroczystych słojach, które można później wedle uznania udekorować. Przydadzą się do tego najróżniejsze wstążki, guziki czy etykietki. Świątecznego charakteru przybraniu dodadzą dzwonki, kokardy lub delikatne złote łańcuszki. Pyszny prezent można zapakować również na kształt dużego cukierka lub włożyć do ozdobnego pudełka. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!