Ser żółty - jak zrobić domowym sposobem?

Autor:
Drukuj artykuł

Ser żółty ceniony jest za aromat i szerokie zastosowanie kulinarne. Dodaje charakteru naszym kanapkom, wzbogaca smak zapiekanek, makaronów i sałatek. Wbrew obiegowej opinii jest też niezwykle wartościowym produktem i powinien znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie i w jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu?

"Wybierając ser żółty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na etykietę i jego skład. Wśród składników prawdziwego sera powinniśmy znaleźć 3 podstawowe elementy - mleko, podpuszczkę i bakterie kwasu mlekowego, czyli elementy związane z procesem dojrzewania" - radzi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji Włoska Knajpa - "Kiedy na etykiecie dostrzeżemy takie składniki jak mleko w proszku, tłuszcze roślinne, soję lub nawet łój możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z produktem seropodobnym i najlepiej odłożyć go z powrotem na półkę. Wszystkim pasjonatom domowego przetwórstwa polecałabym wypróbowanie zrobienia sera samodzielnie. Wyprodukowanie 1 kg takiego produktu to koszt ok. 17 zł. Ser nie jest droższy, a zdecydowanie dużo zdrowszy - nie zawiera konserwantów, barwinków ani sztucznych dodatków."

Produkty seropodobne nie są niebezpieczne dla człowieka, aczkolwiek mają zupełnie odmienne właściwości niż prawdziwe sery - inaczej się topią, mają inny smak i nie dorównują im pod względem wartości odżywczych. Białko w nich zawarte nie pochodzi w całości z mleka i nie podlega naturalnemu procesowi dojrzewania. Dlatego proteiny i wapń z wyrobów seropodobnych nie jest tak dobrze przyswajany jak z pełnowartościowego sera.
Jak przygotować prawdziwy żółty ser? Jego wykonanie w domu choć czasochłonne, jest naprawdę bardzo proste.

Domowy żółty ser (przepis restauracja Włoska Knajpa)
Składniki:
? 5 l świeżego mleka (krowiego)
? 250-300 ml kefiru
? 0,5 g podpuszczki
? Dodatki (ewentualnie): kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano itp.
Solanka:
? 80 g soli kamiennej niejodowanej
? 1,5 l wody
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej do temp. 38 - 40 stopni C.
2. Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
3. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
4. Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm.
5. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
6. Następnie sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin.
7. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
8. Po upływie 20 - 24 godzin, z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj
co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze.
9. Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.

Przechowywanie
Tak gotowy ser należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce lodówki. Produktu nie należy niczym przykrywać. W czasie dojrzewania ser z dnia na dzień będzie stawał się twardszy i bardziej aromatyczny, a jego skóra nabierze żółtawego, apetycznego koloru - mówi Agnieszka Landa.

Ser smakowy
Coraz większą popularność wśród polskich smakoszy zyskują sery smakowe. Do najbardziej klasycznych należą te z dodatkiem pieprzu, papryki czy ziół. Przygotowując własny ser można jednak poszaleć i połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze sprawdzą się suszone pomidory, prażona gorczyca albo czosnek.