Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki na 2 porcje:

? 1 torebka Ryżu Białego marki Britta
? 1 podwójna pierś z kurczaka
? 1 brokuł
? 1 kalafior
? 2 marchewki
? 2 pomidory
? 4 ząbki czosnku
? ok.100 ml oliwy z oliwek
? sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl