Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie
Składniki na 2 porcje:
? 1 torebka Ryżu Białego marki Britta ? 1 podwójna pierś z kurczaka ? 1 brokuł ? 1 kalafior ? 2 marchewki ? 2 pomidory ? 4 ząbki czosnku ? ok.100 ml oliwy z oliwek ? sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku. Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl |