Lody tropikalne z ananasem i kokosem
Składniki na 6 porcji:
6 żółtek 75 g cukru 0,5 l śmietanki 2 łyżki Sunquicka Owoce Tropikalne 1 ananas 75 g cukru brązowego 2,5 łyżki wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Najpierw przygotuj lody, aby mogły schłodzić się w zamrażarce przed podaniem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. W innym naczyniu doprowadź śmietankę zmieszaną z Sunquickiem do wrzenia. Wlej śmietankę do żółtek i zmiksuj razem. Całą masę przelej z powrotem do garnka, gdzie na wolnym ogniu będzie mogła zgęstnieć. Mieszaj ją bez przerwy, aby nie miała grudek. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją i pozwól ostygnąć. Następnie przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby mieszać lody co godzinę podczas mrożenia, aby nie były zbyt zbite. Pokrój obranego ananasa na 6 plastrów. Na patelni stop brązowy cukier i skarmelizuj na nim plastry ananasa. Upraż wiórki kokosowe na złocisty kolor. Podawaj lody tropikalne na plastrze ananasa posypane wiórkami kokosowymi. |