Lasagne z pesto bazyliowym

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki (4 porcje):
500 g płatów lasagne
słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
40 g mąki
40 g masła
400 ml mleka
sól
parmezan

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.
Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.
Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.