Pizza z mozzarellą i rukolą

Autor:
Drukuj artykuł

? 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
? 300g mąki do ciasta na pizzę
? 1 opakowanie suchych drożdży
? 200 ml ciepłej wody
? 1 duża kulka sera typu mozzarella
? 100g rukoli
? oliwa z oliwek Olitalia
? sól i pieprz

? Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
? Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
? Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
? Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.