Makaron przez duże M - dlaczego warto włączyć do diety makarony z pszenicy durum

Autor:
Drukuj artykuł

Na szczególną uwagę zasługują makarony przygotowane z bardzo zdrowej i nasyconej cennymi składnikami pszenicy durum. Dlatego też wybierając makarony marki Arrighi zapewnimy sobie dostęp do bogactwa niezbędnych dla zdrowia mikro- i makroelementów oraz nasycimy codzienne menu dużą dawką włoskich inspiracji.

Makaronowa wszechstronność

Powszechnie wiadomo, że makaron to doskonałe źródło zdrowej energii. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, będącej węglowodanem złożonym, zawarta w nim energia uwalniana jest powoli i równomiernie, przez co na długo dostarczy nam siły, skutecznie zaspokoi głód oraz zadba o zgrabną sylwetkę. Na straży smukłej linii stanie również obecny w makaronie z pszenicy durum błonnik. Jego zawartość jest prawie 3 razy wyższa niż w przypadku tradycyjnego makaronu jajecznego. To właśnie on reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a także przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu. Co więcej, makarony z pszenicy durum są zarazem bardziej pożywne i mniej kaloryczne od makaronów powstałych na bazie zwykłej pszenicy. Jeśli chcemy szybko i skutecznie poprawić sobie humor, wystarczy zjeść miskę ulubionego makaronu, np. Spaghetti lub Fusilli marki Arrighi. Obecne w nim witaminy takie jak B1, B6 oraz PP odpowiadają właśnie za dobre samopoczucie, z kolei duża zawartość magnezu ukoi nerwy i zadba o pracę naszego mózgu. Każda jego porcja dostarczy nam także dużo fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, kwasu foliowego oraz luteiny, która spowolni procesy starzenia i zadba o nasz wzrok. Ponadto pszenica durum charakteryzuje się niższym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej indeksem glikemicznym oraz w naturalny sposób reguluje poziom cukru we krwi, przez co chętnie wybierana jest tak przez diabetyków, jak i wyczynowych sportowców.

Bogactwo kształtów i walory smakowe makaronów z pszenicy durum sprawiają, że doskonale łączą się one z niezliczonymi przyprawami, sosami, warzywami i innymi dodatkami. Makarony te nigdy się nie sklejają, ani nie rozgotowują, a także zachowują swój kształt. Dzięki temu wyjątkowe danie stworzy z nich nie tylko wirtuoz kulinarny, ale i początkujący domowy miłośnik gotowania.

Spaghetti marki Arrighi
Cena rekomendowana: 3,89 zł
Fusilli marki Arrighi
Cena rekomendowana: 3,89 zł

Po więcej informacji i zdrowych inspiracji zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy.Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand?Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Cornyi Schwartau.

Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
Jana III Sobieskiego 98
62-030 Luboń k. Poznania
tel. (61) 810 60 90
fax (61) 810 50 62
office@indexfood.pl
www.indexfood.pl