Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn
1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji 80 g mąki kukurydzianej 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu sól pieprz sok z cytryn Limmi 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki. Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki - kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło. Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami. |