Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami
Składniki farszu:
Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki ) 1/2 czerwonej papryki 4-6 plasterków ulubionej szynki natka pietruszki sól pieprz Składniki ptysi: 250ml wody 90g masła 3 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania farszu: Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sposób przygotowania ptysi: Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 - 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego! |