Sernik z rosą

Autor:
Drukuj artykuł

Ciasto
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier ? szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko 1 sztuka
masło 80g

Masa serowa
Twaróg Sernikowy "Piątnica" 1 kg
cukier ? szklanki
Śmietanka 30% "Piątnica" ? szklanki
Mleko Wiejskie "Piątnica" 1,5 szklanki
budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajka 2 sztuki
żółtka jaj 4 sztuki
wiórki kokosowe ? szklanki
cukier 4 łyżki

Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.