Sernik z rosą
Ciasto
mąka pszenna 1,5 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier ? szklanki jajko 1 sztuka żółtko 1 sztuka masło 80g Masa serowa Twaróg Sernikowy "Piątnica" 1 kg cukier ? szklanki Śmietanka 30% "Piątnica" ? szklanki Mleko Wiejskie "Piątnica" 1,5 szklanki budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania cukier waniliowy 1 opakowanie jajka 2 sztuki żółtka jaj 4 sztuki wiórki kokosowe ? szklanki cukier 4 łyżki Wykonanie ciasta: Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki. Wykonanie masy serowej: Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia. |