Żurek staropolski z białą kiełbasą
Składniki:
- śmietana kwaśna 18% "Piątnica" 200g - śmietanka słodka 30% "Piątnica" 200ml - kości wędzone od schabu ? kg - marchew 2 średnie szt. - pietruszka 1 średnia szt. - seler ? średniej szt. - woda ok. 3l - liść laurowy 3 szt. - ziele angielskie 5-6 ziarenek - gotowy zakwas - żurek 1 butelka ok. 500ml - cebula 1 szt. - pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku - czosnek 3 - 4 ząbki - kiełbasa biała surowa 0,7kg - jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! |