Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
Składniki na 2 porcje:
1 torebka Ryżu Basmati marki Britta 250 g krewetek królewskich 2 łyżki imbiru marynowanego 2 łyżki soku z imbiru 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sos tabasco 2 łyżki octu winnego 1 limonka gałązki kolendry sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony. Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko. Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl |