Zapiekanka bakłażanowa
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11 - 1 opakowanie olej rzepakowy 2 łyżki cebula 1 sztuka czosnek 3 ząbki pomidory krojone Łowicz 2 puszki oregano 1/2 łyżeczki chili 1 szczypta koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki świeża bazylia 1 garść duże bakłażany 3 sztuki oliwa do nasmarowania naczynia mozzarella 200g parmezan drobno starty 50 g sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 60 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień? Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W międzyczasie? Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku. 3. To już prawie meta! Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. I gotowe! Powstała właśnie pyszna zapiekanka! Zaproś rodzinę do stołu! |