Zapiekanka bakłażanowa

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11 - 1 opakowanie
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone Łowicz 2 puszki
oregano 1/2 łyżeczki
chili 1 szczypta
koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
świeża bazylia 1 garść
duże bakłażany 3 sztuki
oliwa do nasmarowania naczynia
mozzarella 200g
parmezan drobno starty 50 g
sól i pieprz do smaku





Czas przygotowania: 60 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień?
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie?
Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez
ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.

Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.

3. To już prawie meta!
Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
I gotowe! Powstała właśnie pyszna zapiekanka! Zaproś rodzinę do stołu!