Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi
Składniki:
? 1 szklanka ciecierzycy marki Halina ? 2 średnie pietruszki ? 1/5 selera (dużego) ? por (część biała) ? 1 mleczko kokosowe ? 2-3 ziemniaki ? 1 opakowanie boczku (opcjonalnie) ? 2 1/2 łyżki oleju ? 1-1,3 litra bulionu warzywnego ? kumin (mielony) ? sezam czarny ? sól, pieprz ? natka pietruszki Wykonanie: 1. Ciecierzycę marki Halina umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia. 2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy. 3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. 4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5-7 minut często mieszając. 5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku. 6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki. Smacznego! Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu |