Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
Składniki (4 porcje):
? 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus ? 1,5 litra bulionu warzywnego ? 1 średnia szalotka ? 1 łyżka masła ? 1 łyżka mąki pszennej ? 150 ml śmietany do zup ? 2 średnie bulwy topinamburu ? 3 łyżki oleju ? świeży tymianek ? czerwony pieprz Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki. Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem. |