Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki (4 porcje):

? 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
? 1,5 litra bulionu warzywnego
? 1 średnia szalotka
? 1 łyżka masła
? 1 łyżka mąki pszennej
? 150 ml śmietany do zup
? 2 średnie bulwy topinamburu
? 3 łyżki oleju
? świeży tymianek
? czerwony pieprz

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.