Torciki z karczochami i ricottą
2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta 1 mały ząbek czosnku garść świeżych listków bazylii oliwa z oliwek Olitalia 150 g sera ricotta 1 jajko 30 g tartego sera typu parmezan 30 g bułki tartej 1 mała cukinia 1 mała marchewka pół cytryny sól i pieprz Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię. Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym. |