Mazurek czekoladowy z Cykoriadą i konfiturą
Spód:
4 szklanki mąki wysokogatunkowej (np. tortowej) 5 żółtek kostka masła min. 82% (zimnego, twardego) 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego) 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli kilka kropelek aromatu (waniliowy/migdałowy) Masa: 2 łyżki Cykoriady - ekstrakt, płynna w słoiczku 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 1,5 puszki masy krówkowej lub kajmakowej 60g masła (w temperaturze pokojowej) 8-10 łyżek ulubionej konfitury/dżemu domowego dekoracje: płatki migdałowe, owoce kandyzowane, czekoladki itp. 1.Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h. 2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia. 3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach. 4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy. Smacznego! |