Klasyka Tuńczyka
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków.
Składniki na sałatkę: 2-3 garści rukoli 1 puszka kukurydzy Valfrutta (140 g) 1 szklanka białej fasoli 2 słoiki tuńczyka Callipo w oliwie z oliwek (2 x 160 g) 1 czerwona papryka ramiro 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka) 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego oregano sól, świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem. |