Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami

Autor:
Drukuj artykuł

35 dag Ryżu Basmati marki Britta
3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml śmietany słodkiej
5 dag obranych migdałów
50 dag mrożonych wiśni
laska wanilii
1-2 łyżki masła
? szklanki cukru
30 ml sherry


Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.