Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym
8 jaj
2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g) łyżka masła nieduża cebula 1/2 szklanki startego żółtego sera łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka masła do naczynia żaroodpornego 20 dag pieczarek łyżka masła łyżka mąki szklanka słodkiej śmietanki 12-proc. sok cytrynowy sól, pieprz Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. |